Tel/Fax: 0240/547117 -------------- Mobil: 0745/026030-------------- E-mail: crisan@x3m.ro
sau poti sa-ti lasi
impresiile aici
 
Pagina finantata de
Banca Mondiala
in colaborare cu
Primaria Crisan

 
GLOBAL LIBRARIES ROMANIA in judetul Tulcea

Biblioteca Judeteana “Panait Cerna” Tulcea si Biblioteca publica Sulina vor implementa pe parcursul a 9 luni Centre de acces gratuit la internet. Pregatirea proiectelor pilot in judetul Tulcea s-a facut cu sprijinul Asociatiei “Vox Deltae” desemnata pentru implementarea fazei pilot a Programului „Global Libraries” în România.
„Biblioteci globale” România este un program finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates si implementat de IREX care îsi propune sa întareasca accesul public la informatie prin calculatoare si Internet in bibliotecile publice. Scopul sau este de a reduce ruptura digitala din România îmbunatatind accesul echitabil si util la tehnologia informatiei.
Acest proiect va dezvolta abilitatile informatice legate de Internet în rândurile utilizatorilor bibliotecilor publice, va demonstra avantajele utilizarii tehnologiilor de calculatoare si Internet în România, va întari capacitatea si motivatia în rândurile angajatilor bibliotecii pentru utilizarea si integrarea calculatoarelor si Internetului în biblioteci..
Se preconizeaza ca va creste finantarea si sprijinul pentru bibliotecile publice si pentru calculatoarele si Internetul accesibile publicului, permitându-le acestora sa dezvolte si alte servicii aferente.
In primul an, prin constituirea centrelor pilot în bibliotecile publice din cele 5 judete selectate – Salaj, Hunedoara, Iasi, Tulcea, Biblioteca Metropolitana Bucuresti-jud.Ilfov -, proiectul va genera un model la nivel national de cooperare a comunitatii pentru sustinerea bibliotecilor cu centre Internet. Programul îsi propune sa inspire comunitatile sa participe si sa sustina efectiv activitatile sale, ca fiind resurse importante care raspund necesitatilor comunitatii locale si intereselor cetatenilor. Tulcea va avea doua centre pilot, respectiv Biblioteca Judeteana si o biblioteca publica din judet ce urmeaza a fi selectata pe baza unui proces riguros de analiza a celor 49 de locatii posibile.
Noutatea acestui program o constituie accesul gratuit si liber al cetatenilor la internet în biblioteci publice.
Proiectul include patru componente legate între ele:
(1) bibliotecile;
(2) comunitatile pledând în numele cetatenilor români;
(3) sprijin guvernamental sporit, atât la nivel local cât si national
(4) resursele actuale reprezentate de initiativele deja existente care vizeaza îmbunatatirea accesului la Internet si alte informatii cu caracter public.

International Research and Exchanges Board (IREX) este o organizatie nonprofit care ofera programe de leadership si programe inovatoare pentru îmbunatatirea calitatii educatiei, întarirea presei independente si dezvoltarea societatii civile pluraliste. De peste un deceniu, IREX este lider în utilizarea aplicatiilor practice ale tehnologiei informatiei (IT) ca instrumente pentru dezvoltarea internationala.
Asociatia „Vox Deltae”, cu sediul în Crisan, este o organizatie nonprofit a carei misiune este restabilirea echilibrului om-natura în Delta Dunarii, prin valorificarea potentialului uman în vederea conservarii si perpetuarii traditiilor social culturale, în spiritul respectului pentru natura, care sa conduca la stiluri de viata durabile armonizate cu mediul natural înconjurator. Expertiza Asociatiei Vox Deltae s-a concretizat în domeniul dezvoltarii comunitare, a protectiei mediului, a educatiei civice si de mediu precum si în mobilizarea comunitatilor.
Biblioteca Judeteana „Panait Cerna” Tulcea functioneaza ca institutie publica de cultura de interes judetean, cu personalitate juridica nonprofit, aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Tulcea. Misiunea Bibliotecii Judetene „Panait Cerna” este de a pune la dispozitia locuitorilor judetului Tulcea documente de biblioteca si servicii de lectura si studiu într-o maniera eficienta din punct de vedere al costului, proportional cu nivelul de solicitare si utilizare efectiva prin implementarea noilor tehnologii si modernizarea spatiilor aflate în administrare.
Biblioteca Judeteana îndeplineste rolul de centru al activitatilor comunitare, de cumulare si diseminare a informatiilor curente utile, de sprijinire a învatamântului si de cercetare, de educatie independenta si cale de acces la cunoastere pentru prescolari. Scopul ei este de a servi drept ”biblioteca de referinta”, ca sursa locala de informare si documentare pentru comunitatea locala.

webdesign by bulgaru
Copyright 2003 Asociatia VOX DELTAE Crisan Tulcea